Varovanje osebnih podatkov

Pogoji varovanja osebnih podatkov spletne trgovine Velana Living

1. Uvod
Spoštovani!
Pred vami so Pogoji varovanja osebnih podatkov v okviru spletne trgovine Velana Living (v nadaljevanju: STVL).
Prosimo vas, da dokument pazljivo preberete in se pred nakupom ali prijavo na e-novice seznanite z njeno vsebino ter s klikom potrdite seznanitev s spodaj opisano obdelavo osebnih podatkov in pri nakupu potrdite soglašanje s Splošnimi pogoji STVL ter nam izkažite zaupanje glede njihove uporabe, saj bomo spoštovali vašo voljo, osebne podatke pa za spodaj opredeljene namene upravljali in obdelovali zgolj v okviru danih pravnih podlag, skladno s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in veljavnimi predpisi s področja varstva osebnih podatkov.
 
2. Upravljavec in viri podatkov
Upravljavec osebnih podatkov je družba KOMPAS SHOP d.d., Šmartinska cesta 52, 1000 Ljubljana, kateremu polnoletni posameznik z vpisom osebnih podatkov na Registracijski obrazec/obrazec pri nakupu kot gost posreduje naslednje osebne podatke, ki so: ime, priimek, rojstni datum, naslov, e-naslov, telefon. Upravljavec v nadaljevanju poteka nakupa lahko pridobi tudi naslov za dostavo, če je le-ta drugačen oz. če želite dostavo na drug naslov.
 
3. Pravna podlaga, nameni, rok hrambe, ustrezna ravnanja
Upravljavec zbira, obdeluje in hrani tako posredovane osebne podatke skladno s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in veljavnimi predpisi s področja varstva osebnih podatkov:

na pogodbeni podlagi skladno s Splošnimi pogoji spletne trgovine Velana Living za namene Registracije kupca/vpisa podatkov kot gost in v nadaljevanju izvedbe vaših naročil oz. nakupov, skladno z zakonsko predpisanimi roki in roki, ko se lahko sodno uveljavljajo pravice iz naslova pravnih poslov;

na zakonski podlagi za namene izdaje računov (Zakon o DDV) na podlagi vaših nakupov ter za namene reševanja reklamacij na podlagi veljavnega Zakona o varstvu potrošnikov ter morebitnih drugih pravnih zahtevkih, skladno z zakonsko predpisanimi roki za uveljavljanje pravic;

na pogodbeni podlagi za namene obveščanja po e-pošti o akcijah, znižanjih in drugih ugodnostih, v povezavi z Zakonom o elektronskih komunikacijah, vse do preklica, ki je omogočen v vsakem sporočilu;

na podlagi privolitve, za namene obveščanja po e-pošti o akcijah, znižanjih in drugih ugodnostih, vse do preklica, ki je omogočen v vsakem sporočilu;

Osebni podatki, ki jih upravljavec zbira na podlagi zgoraj navedenih namenov in za dovoljeno obdobje hrambe oz. do odstopa od pogodbe ali do preklica, bodo shranjeni v elektronski ali fizični evidenci osebnih podatkov (odvisno od oblike pridobljenega osebnega podatka), ki so ustrezno tehnično zavarovane, ter do katerih imajo dostop le pooblaščene osebe upravljavca.
Po preteku obdobja hrambe upravljavec osebne podatke učinkovito in trajno izbriše ali anonimizira, tako da jih ni več mogoče povezati z določenim posameznikom.
 
4. Obdelava s tretjimi osebami
Obdelava osebnih podatkov se vrši tudi s pogodbenimi obdelovalci (npr. za dostavo izdelkov, skladiščenje, zunanja IT podpora in zunanja računovodska služba) itd., s katerimi je upravljavec sklenil ustrezni pisni dogovor o obdelavi osebnih podatkov skladno z zakonitimi nameni, ki so opredeljeni v Pogojih varovanja osebnih podatkov. Upravljavec osebne podatke hrani na območju EU ter jih ne iznaša v tretje države.
 
5. Pravice posameznikov
Pod pogoji, ki jih določajo veljavni predpisi ima posameznik pravico do informiranosti, dostopa do osebnega podatka, popravka, izbrisa, omejitev obdelave, prenosljivosti, ugovora, neavtomatizirano sprejete odločitve, pritožbe nadzornemu organu, umika soglasja k obdelavi, zato lahko piše na e-naslov pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov: dpo@kompas-shop.si
 
6. Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov
Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov je dosegljiva na naslovu: dpo@kompas-shop.si, kamor lahko poleg zahtevka za uveljavljanje pravic posameznikov le-ti zastavijo dodatna vprašanja, vezana na obdelavo osebnih podatkov.
 
7. Pravica do pritožbe
Če posameznik meni, da so mu kršene vaše pravice ali predpisi o varstvu osebnih podatkov, ima pravico do pritožbe pri nacionalnemu nadzornemu organu, Republika Slovenija, Informacijski pooblaščenec, e-naslov: gp-ip@ip-rs.si
 
8. Veljavnost in sprememba pravil
Pogoji varovanja osebnih podatkov so veljavni od 01.12.2023 in so dostopni na povezavi: www.velanaliving.si ter se lahko spreminjajo skladno s spremembo predpisov in najboljšimi praksami.

O PIŠKOTKIH IN UPORABI NA NAŠI SPLETNI STRANI

1. Kaj so piškotki?
Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

2. Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika.
Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za obiskovalce.

3. Priglasitev
Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.

4. Upravljanje in brisanje piškotkov
Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.